En az diğer komplike cerrahi yöntemler kadar etkili ama yapılışı diğerlerinden daha kolay ve daha az sorunlu olduğu için son zamanlarda zayıflama ameliyatlarında en sık kullandığımız yöntemlerden biridir. Bu yönyemde midenin %80-90 kadarı çıkartılarak mide bir tüp haline getirilir. Bu ameliyat da laparoskopik (kapalı) yöntemler 1-2 saatlik bir sürede yapılır. Hastanede yatış süresi ise 2-3 gündür. Ameliyat sonrasında hastalar 2 hafta sıvı, daha sonraki 2 hafta da yumuşak gıdalar tükettikten sonra katı (normal) gıdaya geçebilirler. Vitamin takviyeleri gerekebilir.
Midenin fundus dediğimiz bölgesinden salınan Ghrelin hormonunun şişmanlıktan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu hormon kişinin açlık hissini kontrol eder. Bu ameliyat yönteminde midenin fundus bölgesi tamamen çıkartılarak kişinin iştahının azalması da zayıflamasına yardımcı olur.
Bu ameliyat sonrasında kişiler 6 ay- 1yıl içinde gazla kilolarının ortalama %80 kadırını kaybederler. 1 yıl içinde de uyku apneleri ve diyabet gibi aşırı kilolara bağlı sorunlarından kurtulurlar. Tabii ki bu ameliyattan sonra kişiler gıdalarını iyice çiğneyip, küçük porsiyonlar halinde tüketmeye dikkat etmeleri gerekir. Egzersizi unutmamak önemlidir. Verilen kiloları tekrar almamak için bal, dondurma gibi yüksek kalorili sıvı gıdaları da bol miktarda tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Tüm zayıflama ameliyatlarında olduğu gibi bu ameliyatın da dikiş hattında açıklık olasılığının (diğer ameliyatlara göre daha düşüktür) olması gibi bir sorunu vardır. Ancak, gastrik band ameliyatı gibi vücutta yabancı cisim bırakılmadığı gibi, diğer ameliyatlardaki gibi ince barsaklar ile ilgili bir işlem yapılmadığı için emilim ve vitamin yetersizliği de oldukça az olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder